Box on!

Ända sedan Mohammed Ali dansade som en fjäril och stack som ett bi har vi fascinerats av skickliga boxare som bryter normer. En härlig fight man mot man, bara en kan vinna. “Do or die” som man säger på engelska. Denna tvekamp mellan två individer väcker något djupt inom människan och man kan snart höra sig själv skrika högljutt på den favorit man önskar se golva motståndaren. Idag drar de stora matcherna till sig miljardpublik och miljonerna rullar till de arrangörer, tv-bolag och boxare som gör upp om de stora titlarna. Mike Tyson, Larry Holmes, Frank Bruno och vår egen Lillen Johansson, många är de legendarer som gett sig in i en envig kvadratiska boxningsringen. Hur började då egentligen allt detta?

Det som la grunden till många svenskars intresse för boxning var ju när Ingemar “Ingo” Johansson blev världsmästare i boxning 1959 genom att besegra rivalen Floyd Patterson. Många svenskar satt klistrade med örat mot radioapparaten och jublade när segern var klar. Detta gav stort genklang i hela världen och Ingo blev också utsedd till “Athlete of the year” i USA av Associated Press och även “Sportsman of the Year” av den stora tidskriften Sports Illustrated. Ingemar hyllades med rätta och blev Sveriges stora kelgris. Många började med boxning efter detta och än idag väcker hans namn ett drömmande leende på många svenskars läppar. Tänk om vi snart kunde få se en ny Ingo bära mästarbältet runt midjan…

Medan vi väntar på att få se en svenska upprepa Ingos bragd så kan man njuta av de vältränade atleter som ger allt i ringen för att få visa sig vara den bästa i världen, “The Champ”. Många av oss älskar att se invägningen inför en match när man försöker att psyka sin motståndare och sedan i ringen avgörs vem som är mästaren.