Basket

Basket skapades i USA år 1891 av en man vid namn James Naismith. Han var en kanadensisk professor i fysik och gymnastiklärare. Alla gymnastiklektioner han hade, gjordes utomhus. Men han ville hitta ett sätt att aktivera sina elever under de regniga dagarna. Han ville ha en sport som kunde spelas inomhus men som också gav bra motion och träning. Det tog honom ett tag och efter att ha gått igenom andra sporter som inte fungerande, skrev han ner några enkla regler och satte upp en fruktkorg på väggen. Basket spelades från början med en fotboll. Och från allra första början fanns inget hål i korgen utan det kom senare.

Idag visas basket på tv och på internet och du kan ta del av sporten på samma sätt som andra sporter. Idag har tv särskilda kanaler för olika sporter också. Du kan slå på tv:n och titta på någon match eller leta upp en match på internet för att kolla lite och se om du blir intresserad. Om du vill veta mer om sporten kan du också gå till biblioteket för att låna en bok för att lära dig reglerna.

Om du själv vill spela

Vill du prova på basket kan du vända dig till närmaste friidrottsanläggning och höra om de har basketkurser. Annars kan du också söka på internet så kommer du hitta de olika orterna som du kan spela basket på. Skolgårdar är alltid tillgängliga även om skolorna är stängda. De har oftast basketkorgar där och allt du behöver göra är att skaffa en boll så att du kan börja öva. Om du däremot har registrerat dig för att prova på basket, är det bara ett plus om du kan öva lite extra utanför salen. Du kanske tycker det är en sport som passar dig och vill tävla så småningom.